НОВИНИ


АРХИВ НА НОВИНИТЕ

Електронен бюлетин :

 

Видове наркотици:
Анкета:
Кой според вас е най-употребяваният наркотик в Кърджали?
марихуана
хероин
амфетамини
кокаин
екстази

Марихуана

Как изглежда?

Зелена, кафява или сива смес от изсъхнали частички от листа, стръкчета, семена и цветовете на конопа (канабиса се отнася към марихуаната и другите наркотици, които се произвеждат от същото растение).
Други форми на употреба - хашиш и хашишово масло.

Начин на употреба

Марихуаната обикновено се пуши като цигара (джойнт) или с лула или наргиле.

Последици от употреба

Нарушава краткотрайната памет.
Нарушава координацията и баланса.
Увеличава риска от хронична кашлица, бронхити и емфизема.
Може да предизвика чести респираторни инфекции, да понижи паметовите способности, да повиши  сърдечния ритъм, да причини безпокойство (страх), паника, толеранс и може да предизвика зависимост.
Употребата на марихуана през първите месеци на кърменето могат да увредят двигателното развитие на бебето.
Хроничните пушачи могат да имат респираторни проблеми, както и пушачите на тютюн включително ежедневна кашлица, хронични бронхиални симптоми, чести настинки, хроничната злоупотреба може да доведе също и до анормално функциониране на тъканта на белия дроб.
Проучване в САЩ сред колежани показва че уменията свързани с вниманието, паметта и способността за научаване се понижават сред хора, употребяващи често марихуана, дори след прекъсване за повече от 24 часа.

Кой употребява марихуана?

Марихуаната е най-често употребявания наркотик.

Данни за България

Канабисът продължава да бъде най-разпространеният наркотик (следван от бензодиазепините) сред учениците на възраст 14-18 години, които експериментират с наркотични вещества (източник: училищни проучвания 1996, 1999, 2000). Проучвания в София по метода "Снежна топка" показаха, че също така канабисът е най-честото "входно" наркотично вещества за преобладаващата част от злоупотребяващите с хероин.
Последните проучвания в столицата показват, че приблизително всеки четвърти от софийските ученици е употребил поне веднъж в живота си някое от незаконните наркотични вещества (М. Василев 2001б).
Забелязва се увеличаване на употребата на наркотици през годините, и най-вече на марихуана. Според проведено в края на 1995 г. мащабно проучване сред ученици от горния курс в 10 софийски училища, около 12 % от тях някога през живота си са опитвали психоактивно вещество. Две години по-късно, но вече в Козлодуй, сред средношколците беше установена употреба около 15 %, а след още две години, отново в София, разпространението на употребата беше фиксирано на 20-21 %. Само година по-късно този показател се е увеличил с 6-7 пункта.
Ако сравним данните от България с тези от други страни - участнички в Европейския проект за училищни проучвания в областта на алкохола и другите наркотици (известен като ESPAD) ще видим, че България е на 18-то място в този списък от 30 държави. Данните от 1999 г. показват, че в България приблизително 14 % от учениците на възраст 15-16 години (такъв е обектът на проучването) са употребили поне веднъж в живота си наркотик. През същата година в изследвания на НЦН само в София в същата възрастова група бяха отбелязани около 18-20 % употребили поне веднъж в живота си наркотик.
Въз основа на статистическите данни може да бъде отбелязано, че през 2001 г. канабисът заема първо място по разпространение и употреба. Няма съществена разлика по отношение на чистотата (количество на активен компонент, тетрахидроканабинол - ТХК), в сравнение с предходните години. Налице са случаи на залавяне на проби, където съдържанието на ТХК е под 0,2%, а в единични случаи над 8%. Най-често са регистрирани проби, в които активният компонент се движи в границите 0,5% - 4%.

 

 

© Общински Съвет по Наркотични Вещества - гр. Кърджали, 2007