НОВИНИ


АРХИВ НА НОВИНИТЕ

Електронен бюлетин :

 

Видове наркотици:
Анкета:
Кой според вас е най-употребяваният наркотик в Кърджали?
марихуана
хероин
амфетамини
кокаин
екстази

Кокаин

Какво е кокаина?

Кокаинът е силен пристрастяващ стимулант, който директно влияе на мозъка. Той е един от най-отдавна известните наркотици. Чистият химикал – кокаин хидрохлорид – е субстанция, с която се злоупотребява повече от 100 години, а листата от кока, които са източника на кокаин, се приемат повече от хиляда години.
Чистият кокаин в началото (средата на 19 век) е бил извличан от храста кока Erythroxylon, който расте предимно в Перу и Боливия. В началото на 1900 година той се превръща в главен стимулант, употребяван в повечето тоници/елексири, които са били използвани за лекуване на широк кръг болести.
Има две основни форми на химическа форма на кокаина: хидрохлоридна сол и т. нар.“freebase” (основа, която не е неутрализирана с киселина). Хидрохлоридната сол или прахообразната форма на кокаин се разтваря във вода и при злоупотреба може да бъде приеман интравенозно или интраназално. Freebase е форма на кокаина, която се пуши.
Обикновено кокаинът се продава на улицата като фин бял кристален прах, известен като кока. Уличните дилъри обикновено го смесват със субстанции като нишесте, талк на прах и/или захар или с наркотици като прокаин  (химически близък с анестетиците) или с други стимуланти като амфетамините.
Какво е крак?
Кракът е уличното име на freebase формата на кокаина, който се пуши. Той се обработва с амониев бикарбонат или сода бикарбонат и вода и се загрява, за да се премахне хидрохлорида. Понеже крака се пуши, ефекта настъпва за по-малко от 10 секунди.

Различните форми на кокаин са:
Бял кристален прах
Крак или Рок кокаин, който е  бяло вещество на бучки

Как се използва?
Кокаинът на прах обикновено се смърка или се разтваря във вода и се инжектира.
Кракът обикновено се пуши.

Последствия от употреба на кокаин:
Кокаинът е силно пристрастяващ наркотик.
Пушенето на крак може да предизвика остри болки в гръдния кош и кървене на белия дроб.
Смесването на кокаин и алкохол повишава риска от внезапна смърт.
Смъртността, свързана с употреба на кокаин често е резултат от спиране на сърцето или припадъци, последвани от спиране на дишането.

Общи индикации при употреба:
-Безпокойство, възбуда
-Приказливост
-Еуфория
-Преувеличени рефлекси
-Тревожност
-Скърцане със зъби
-Зачервяване в областта на носа
-Течащ нос
-Тремори на тялото

БЪЛГАРИЯ
Според експертна оценка вероятният приблизителен годишен брой на инцидентно употребяващите кокаин в страната за 2001 г. е  между 5 000 и 10 000.
Няма съществена промяна на чистотата на кокаина, залавян на улицата. Най-често са изследвани проби с чистота от 48% до 60%. Налице са случаи на кокаин с чистота средно 30%, в които наред с активния компонент добавените пълнители основно са захари.

 

© Общински Съвет по Наркотични Вещества - гр. Кърджали, 2007