НОВИНИ


АРХИВ НА НОВИНИТЕ

Електронен бюлетин :

 

Видове наркотици:
Анкета:
Кой според вас е най-употребяваният наркотик в Кърджали?
марихуана
хероин
амфетамини
кокаин
екстази

Хероин

Какво е хероина?
Хероинът е незаконен наркотик с висока степен на пристрастяване. С него се злоупотребява най-много и действа най-бързо от опиатите. Хероинът се произвежда от морфина - естествена субстанция извличана от семената на някои разновидности на мака. Обикновено се продава като бял или кафеникав прах или като черна лепкава субстанция. Въпреки че чистият хероин става по-популярен, по-голямата част от уличния хероин е смесен с други съставки като захар, нишесте, мляко на прах или хинин. Уличният хероин може да бъде примесен и съc стрихнин или други отрови. Тъй като злоупотребяващите с хероин не знаят предварително реалната сила на наркотика или неговото съдържание те рискуват смърт от свръхдоза.. Интравенозната употреба представлява опасност за предаване на HIV\СПИН и други кръвно преносими заболявания като Хепатит B  и C.

Как се употребява хероина?
Хероинът обикновено се инжектира, смърка или пуши. Интравенозното инжектиране предизвиква най-интензивното и бързо начало на еуфория (7 до 8 секунди), докато мускулното инжектиране предизвиква сравнително бавно начало на еуфория (5 до 8 минути). Когато хероина се смърка или пуши пиковите ефекти се усещат в рамките на 10-15 минути. Всичките три форми на приемане на хероин предизвикват зависимост.
Инжектирането продължава да бъде доминантен метод на употреба на хероин сред зависимите търсещи лечение, но изследователите смятат, че се наблюдава смяна на начина на употреба от инжектиране към смъркане и пушене.

Как изглежда хероина?
· Чистият хероин е бял прах с горчив вкус
· Незаконният хероин варира на цвят от бял до тъмно кафяв
· Хероинът "черна смола" е лепкав като материала смола или твърд като въглища и цветът му може да варира от тъмно кафяв до черен
 
Последствия
· Употребата на хероин води до създаване на зависимост
·След като се появи толеранс, по-високите дози са необходими за достигане на желания ефект и се развива физическа зависимост
·Хронична употреба предизвиква колапс на вените, инфекция на клапите на сърцето, абцеси, белодробни усложнения и различни видове пневмония
·Свръхдоза от хероин може да предизвика забавено дишане, конвулсии, кома и смърт
·Употребяващите се подлагат на риск от заразяване с HIV, хепатити B и C и други вируси

Възможни ефекти при употреба:
-Еуфория
-Сънливост
-Респираторна депресия
-Стеснени зеници
-Потиснати рефлекси
-Сухост в устата
-Сърбеж по лицето
-Забавен и завален говор

БЪЛГАРИЯ
· Данните от търсенето на лечение и проучванията по метода "Снежна топка"1998 показват, че хероинът остава основният наркотик за редовна употреба и зависимост. Приблизителният брой на редовно злоупотребяващите с хероин в България е 20-30 000 души.
· През периода 1997 - 2001 година 95-98% от хората, лекувани във връзка с проблеми, свързани с употребата на наркотични вещества в София, са използвали като основно вещество хероин или друг опиат. Освен това в последните години се забелязва известно увеличаване на употреба на други опиати - например кодеин или кодтерпин в комбинация с глутетимид.
· Основният начин на употреба на хероин продължава да е инжекционният - 74 % до 81 % от всички потърсили лечение и 65 % до 77 % от потърсилите лечение за първи път през последните 5-6 години предимно инжектират проблемното си вещество хероин.
· Като цяло, 79-82 % от всички лекуващи се и 71-74 % от първично обръщащите се за лечение инжектират наркотично вещество, независимо дали основното проблемно или някое друго (източник: Изследване на обръщенията за лечение в София - 1998, 1999, 2000, 2001).
 
· През 2001 г. не се наблюдава съществена разлика относно чистотата на хероина пласиран на уличния пазар, която варира в широк диапазон от 1 % до 50-55% , като налице са единични случаи, където  чистотата на хероина достига до 75 %. Поради широкия диапазон на чистота не би могло да се отбележат стабилни тенденции и точни проценти отнасящи се за чистотата на хероина, предлаган на уличния пазар. Най-често срещаните улични "дози" хероин се движат в диапазон от 10 % до 30% . И през 2001 г. в химическия състав на хероина, залавян по пласмент се срещат редица вещества, наречени условно "пълнители", сред които парацетамол, кофеин, пирамем, прокаин и др.

 

© Общински Съвет по Наркотични Вещества - гр. Кърджали, 2007