НОВИНИ


АРХИВ НА НОВИНИТЕ

Електронен бюлетин :

 

Видове наркотици:
Анкета:
Кой според вас е най-употребяваният наркотик в Кърджали?
марихуана
хероин
амфетамини
кокаин
екстази

Амфетамини


Амфетамините са психо-стимулиращи синтетични вещества, предназначени за медицински цели. Много употребявани през Втората световна война, по време на войната във Виетнам и от хипитата. През 50-те и 60-те години са широко предписвани за депресия или за потискане на апетита. Понятието “амфетамин” се използва за назоваване на голяма група стимуланти: амфетамини, декстроамфетамини и метамфетамини. Различните видове амфетамини съдържат толкова сходни съставки и предизвикват такива ефекти , че дори и най – опитните употребяващи може да не са в състояние да определят какво точно са приели.
Действие:
Стимулиране на централната нервна система – създава чувство за удоволствие и прилив на енергия, освобождаване от социалните норми, чувство за съвършенство и компетентност, сила.
Ефектите са сходни с тези на кокаина, но са по – дълготрайни – от 4 до 6 часа, в зависимост от дозата и силата на действие.
Употреба:
Най-често се поглъщат като таблетки или капсули, пушат се примесени с тютюн или канабис, вдишват се през тръбичка или навита на руло банкнота, рядко се инжектират. Инжектирането или пушенето им води до моментален ефект – траещ само няколко минути, но описано като много приятно. Вдишването или приема през устата причинява по – лека еуфория, пак силна, но не както при инжектирането или пушенето. Амфетамините са изключително горчиви и инжектирането и вдишването са болезнени.
Преките физиологични и психични ефекти са:
Сухота в устата, разширени зеници, повишено кръвно налягане, ускорен пулс, повишена температура, учестено дишане, прилив на енергия.

Последици:
Бързо развиване на толерантност и покачване на дозата, апатия, безсъние, депресия, дезориентация, тревожност, загуба на апетит, конвулсии, понякога смърт. Развива се силна психична зависимост.  
Постоянната употреба на амфетамини води до психоза, наподобяваща шизофрения. Характеризира се с параноя, бодеж по кожата и зрителни халюцинации. Крайно агресивно и ексцентрично поведение е чест белег на дълготрайно злоупотребяващите с амфетамини.  
“Лед”-ът (жаргонно название за метамфетамини с прозрачен, кристален вид, които се пушат) е 100% водеща до зависимост токсична форма на амфетамина.

© Общински Съвет по Наркотични Вещества - гр. Кърджали, 2007